Väsentlig anknytning – två nya avgöranden om bostad från Skatterättsnämnden
- Admin2
- 2 juni
- 3 min läsning
Under april månad år 2025, meddelade Skatterättsnämnden två nya förhandsbesked, som båda avser väsentlig anknytning med anledning av bostadsinnehav i Sverige. Avgörandena är av vikt för svenskar som planerar att flytta utomlands, eller svenskar som redan bro utomlands.

Vad är väsentlig anknytning?
Enligt den svenska inkomstskattelagen kan en svensk person som bor utomlands kvarstå som obegränsat skattskyldig i Sverige, alltså som om personen fortfarande bodde i Sverige. Så är fallet om personen antingen vistas stadigvarande i Sverige eller har väsentlig anknytning till Sverige.
Lagtexten innehåller en uppräkning av ett flertal faktorer som ska bedömas när det ska avgöras om en utflyttad person har väsentlig anknytning till Sverige. Dock är lagtexten i det närmaste oförenlig med den prövning som ska göras – en följd av en oerhört stor mängd prejudicerande avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen. I korthet har avgörandena inneburit att det endast är ett fåtal av faktorerna, de s.k. ”anknytningspunkterna”, som ska tillmätas betydelse vid bedömningen av väsentlig anknytning.
Vad spelar tillgång till bostad i Sverige för roll för väsentlig anknytning?
Enligt HFD:s praxis innebär fortsatt innehav av personens tidigare permanentbostad i Sverige att personen får väsentlig anknytning till Sverige och således anses fortsatt obegränsat skattskyldig i Sverige. Detta innebär som utgångspunkt – även om skatteavtal kan begränsa detta – att personen i fråga måste betala skatt i Sverige på samtliga av dennes inkomster.
Av HFD:s praxis följer också att en person oftast undgår väsentlig anknytning om denne enbart innehar en fritidsbostad, alltså en bostad som denne ej bott permanent i tidigare.
Hur såg omständigheterna i det första avgörandet ut?
I det första avgörandet från Skatterättsnämnden var det fråga om två makar som under ca. 25 års tid varit bosatta utanför Sverige. Makarna önskade emellertid att spendera mer tid i Sverige och övervägde därav att köpa en fastighet från sin son, och därefter önskade riva samtliga byggnader och bygga nytt på fastigheten. De avsåg därefter att bosätta sig permanent i det nybyggda huset.
En av makarna ställde därav frågan till Skatterättsnämnden om han skulle få väsentlig anknytning i samband med fastighetsförvärvet från sonen.
Hur resonerade Skatterättsnämnden kring frågan om väsentlig anknytning?
Skatterättsnämnden förklarade att personen inte skulle anses ha väsentlig anknytning, vilket vi på nomadtax anser är en högst väntad utgång, givet att ingen av makarna varit bosatt på fastigheten tidigare. Möjligen kan anledningen till att de sökt förhandsbesked förklaras med att de förvärvade fastigheten från sin son, men det verkar inte heller som att han varit bosatt i någon av byggnaderna på fastigheten. Sammanfattningsvis är utgången enligt vår mening högst förenlig med dagens rättsläge.
Hur såg omständigheterna i det andra avgörandet ut?
I det andra avgörandet från Skatterättsnämnden var det också fråga om ett gift par. De var dock bosatta i Sverige, men övervägde att tillsammans med sina minderåriga barn flytta till ett EU-land. Makarna avsåg att sälja den bostadsrätt familjen bodde i, men de övervägde att behålla den bostad som tidigare (ca tre år innan flytten) varit deras permanentbostad.
De ville därav få svar på huruvida de kunde behålla den bostad som utgjort familjens permanentbostad några år tidigare utan att de efter flytten ansågs ha väsentlig anknytning.
Hur resonerade Skatterättsnämnden kring frågan om väsentlig anknytning?
I detta ärende menade Skatteverket att makarna skulle ha väsentlig anknytning efter flytten om de behöll bostaden i fråga.
Skatterättsnämnden pekade dock på faktumet att det vid den planerade flytten skulle ha passerat tre år sedan bostaden i fråga var familjens permanentbostad. Beaktat detta, och att parets nuvarande permanentbostad i form av bostadsrätt var av större storlek och högre standard, menade Skatterättsnämnden att bostaden i fråga var att ses som en fritidsbostad och att paret därav inte skulle anses ha väsentlig anknytning efter flytten.
Vi på nomadtax menar att utgången i förhandsbeskedet inte är särskilt förvånande. Det finns ett flertal liknande förhandsbesked från Skatterättsnämnden, vari en liknande bedömning har gjorts.
Avgörandet är samtidigt av stor vikt för personer som planerar att flytta ut från Sverige och som önskar behålla en bostad som de tidigare varit bosatta i. Det visar även, givet Skatteverkets inställning i ärendet, att Skatteverket tenderar att ha intagit en felaktig hållning i frågan, vilket såklart kan vara intressant för personer som redan flyttat utomlands men som av Skatteverket har bedömts ha väsentlig anknytning. För sådana personer kan möjligen en omprövning av Skatteverkets beslut vara av relevans.
Comments